Waarom zou je het anders doen…
Natuurlijk kun je je paard overgangen leren “gewoon” zoals je dat doet als je dressuur rijdt. Maar hoe zou het zijn voor je paard als je het hem echt goed uitlegt en er een spel van maakt? Dan wordt leren wel heel leuk!

Gebruik markeerpunten
Maak het visueel voor je paard waar je wilt dat hij de overgang maakt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld emmers, je poetskist, het opstapje. Wie weet zijn er kleine pionnen. Het maakt niet veel uit wat het is, als het maar veilig is om te gebruiken. Zet bijvoorbeeld een punt 5 meter uit de hoefslag bij A, B, C en bij E. Je kunt dan ook nog gewoon over de hoefslag inrijden, zonder dat je wat met de markeerpunten hoeft te doen. Stap je op met een opstapje, zet deze dan in het midden van de bak. Zo kan ook je opstap meedoen als markeerpunt.

Laten zien
Loop aan de hand met je paard de bak in en loop zoals je straks gaat rijden en stop bij een markeerpunt. Als je paard datgene wat daar ligt wil onderzoeken geef hem dan tijd om dat te doen. Hij kan dan beter mee doen als je er straks naartoe rijdt. Zo loop je van punt naar punt en gaat steeds stilstaan als je bij een punt bent, want dat doe je straks ook rijdend.

Uitleggen in stap
Doe, nadat je hebt ingereden, hetzelfde als toen je naast je paard liep. Stap van punt naar punt en neem daar steeds even een pauze. Kroel je paard lekker. Maak van dit punt een leuke plek. Begint hij het al een beetje te snappen?

Uitleggen in draf
Je voelde hem al aankomen… Nu doe je de oefening in draf. Maak overgangen van draf naar halt. Geef je paard even pauze, kroel hem weer lekker. Als je weg rijdt maak dan een overgang van halt naar draf (als dat wil natuurlijk…).

Uitleggen in galop
En nu dan de uitdaging om van halt naar galop te gaan. Maak er een spelletje van en voel die vrolijke uitdagende energie in jezelf! Snapt je paard het goed, misschien na 3 of 4 keer een sessie met de markeerpunten, dan kun je over de hoefslag rijden en ter hoogte van het markeerpunt de overgang maken.

Ik ben benieuwd hoe enthousiast jouw paard mee gaat doen! Veel plezier met elkaar!!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *