Sincerita https://www.sincerita.nl Probleemoplossende lessen Klassieke Dressuur Tue, 05 Feb 2019 10:28:11 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 De volgende bladzijde https://www.sincerita.nl/blog/de-volgende-bladzijde https://www.sincerita.nl/blog/de-volgende-bladzijde#respond Mon, 11 Sep 2017 14:32:01 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1488 Tijd en prioriteit
Het is tijd voor een nieuwe bladzijde in mijn leven. Zoals jullie waarschijnlijk al eerder gelezen hebben ben ik iets nieuws aan het ontwikkelen: sieraden van paardenhaar gemaakt in opdracht, op een manier zoals het er nu nog niet is. Het bedrijf heet: “Kunst van haar”. De ontwikkeling vraagt de nodige tijd, want ik ben letterlijk het wiel aan het uitvinden. Dat is natuurlijk super leuk! Om ergens tijd vandaan te halen is een hele uitdaging en dus ben ik prioriteiten gaan stellen… Ik heb besloten om te stoppen met de wekelijkse blog van Sincerita. Er staat inmiddels heel wat info op deze website, dus doe er je voordeel mee ;-). Meer interessante blogs en af en toe 1 van mij vind je op  HorseConnect

Lessen
Voor lessen kun je nog steeds bij mij terecht! Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

 

Wit paardenhaar met amethist kralen. De sluiting is van zilver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
https://www.sincerita.nl/blog/de-volgende-bladzijde/feed 0
Ietsjes laatste wensen https://www.sincerita.nl/telepathisch-contact/ietsjes-laatste-wensen https://www.sincerita.nl/telepathisch-contact/ietsjes-laatste-wensen#respond Fri, 08 Sep 2017 09:22:09 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1479

Ietsje

Voor Danielle had ik al eerder gecommuniceerd met haar Friesche merrie Ietsje. Ietsje gaf toen aan dat ze niet verder wilde leven. Ze was oud en op. Danielle had het al goed aangevoeld dat het moment daar was om een beslissing te nemen. Ietsje wil graag sterven bij de slager. Ze ziet erg op tegen het door haar benen zakken als ze een spuitje krijgt.

Iets zou woensdag naar de slager gaan. Dinsdag stuurt Danielle mij een appje: “Heeft Ietsje nog een speciale wens?”. Op dat moment was ik op pad met mijn moeder… Natuurlijk wilde ik graag contact maken met Ietsje om Danielle haar te kunnen geven waar ze nog behoefte aan had deze laatste dag. Mijn moeder moet even de auto uit om iets af te geven. Het lukte om in het nu te zijn en goed contact te maken. De wensen van Ietjs: een groot “bord” met allemaal lekkers er op zoals appeltjes, wortelen, lekkere takjes en zo en heel veel liefde… Die liefde wilde ze voelen tot aan het eind. “Wil je vragen of Danielle oogcontact met mij wil houden, tot het eind aan toe…?” En dan stapt mijn moeder weer in de auto…!

Later heb ik nog contact gehad met Danielle en natuurlijk was er verdriet, maar ook een heel goed gevoel, omdat alles zo mooi en rustig verlopen was en ze echt het gevoel had dat ze alles had gedaan wat ze kon doen voor Ietsje.

]]>
https://www.sincerita.nl/telepathisch-contact/ietsjes-laatste-wensen/feed 0
Het ongeluk van Vienna en hoe telepathisch communiceren kon ondersteunen bij de behandeling en het herstel https://www.sincerita.nl/telepathisch-contact/het-ongeluk-van-vienna-en-hoe-telepathisch-communiceren-kon-ondersteunen-bij-de-behandeling-en-het-herstel https://www.sincerita.nl/telepathisch-contact/het-ongeluk-van-vienna-en-hoe-telepathisch-communiceren-kon-ondersteunen-bij-de-behandeling-en-het-herstel#respond Fri, 08 Sep 2017 09:01:34 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1474 Communicatie Vienna

Vienna had een verschrikkelijk ongeluk gehad terwijl ze 6 maand drachtig was van haar eerste veulen. Twee strekpezen door, gebroken griffelbeen, veel weefsel tot op het bot weg. Ze heeft 2 maanden in de kliniek gestaan en had erg veel pijn. Er waren vele onzekerheden betreffende het herstel.

Vienna is een merrie met karakter dat niet zomaar iemand toe laat. Dierenartsen vind ze doodeng. Een zeer lastige combinatie als het gaat om een langdurige meermaals dagelijkse behandeling met veel pijn en stress.

Florien heeft met mij overleg gehad en is met haar gaan communiceren. Ik vond het belangrijk dat ze goed voorbereid werd op de operatie, de nabehandeling, de pijn, dat ze alle artsen toeliet om haar te behandelen en dat ze moest blijven eten en drinken.

De dierenartsen (en ik met name) waren dan ook zeer verbaasd over hoe goed ze meewerkte tijdens de pijnlijke behandelingen zoals de verbandwissels en de pijnlijke injecties. Ze bleef eten en drinken ondanks zoveel pijn en pijnstillers.

Na 2 maanden mocht ze naar huis waar ik zelf de behandeling van het been en de verbandwissels heb voortgezet. Een paard die we niet snel vergeten kreeg ik als mededeling mee van de artsen. Waren ze allemaal maar zo makkelijk….

Heel bijzonder en compleet het tegenovergestelde van wat ik voordien altijd voor opmerkingen kreeg als  “Ze slaat je het licht uit de ogen en “je komt d’r dood bij weg”.  Het bewijs voor mij dat goed informeren en voorbereiden d.m.v. communicatie echt werkt!

Al met al is de behandeling succesvol geweest en is het been goed hersteld. Inmiddels is ze bevallen van een prachtig kerngezond merrie veulen, dat ze geheel op eigen kracht ter wereld heeft gebracht. Namens mij en Vienna dank voor je hulp Florien!

]]>
https://www.sincerita.nl/telepathisch-contact/het-ongeluk-van-vienna-en-hoe-telepathisch-communiceren-kon-ondersteunen-bij-de-behandeling-en-het-herstel/feed 0
Overgangen leren, een leuk spel! https://www.sincerita.nl/uncategorized/overgangen-leren-een-leuk-spel https://www.sincerita.nl/uncategorized/overgangen-leren-een-leuk-spel#respond Mon, 04 Sep 2017 14:33:58 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1466 Waarom zou je het anders doen…
Natuurlijk kun je je paard overgangen leren “gewoon” zoals je dat doet als je dressuur rijdt. Maar hoe zou het zijn voor je paard als je het hem echt goed uitlegt en er een spel van maakt? Dan wordt leren wel heel leuk!

Gebruik markeerpunten
Maak het visueel voor je paard waar je wilt dat hij de overgang maakt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld emmers, je poetskist, het opstapje. Wie weet zijn er kleine pionnen. Het maakt niet veel uit wat het is, als het maar veilig is om te gebruiken. Zet bijvoorbeeld een punt 5 meter uit de hoefslag bij A, B, C en bij E. Je kunt dan ook nog gewoon over de hoefslag inrijden, zonder dat je wat met de markeerpunten hoeft te doen. Stap je op met een opstapje, zet deze dan in het midden van de bak. Zo kan ook je opstap meedoen als markeerpunt.

Laten zien
Loop aan de hand met je paard de bak in en loop zoals je straks gaat rijden en stop bij een markeerpunt. Als je paard datgene wat daar ligt wil onderzoeken geef hem dan tijd om dat te doen. Hij kan dan beter mee doen als je er straks naartoe rijdt. Zo loop je van punt naar punt en gaat steeds stilstaan als je bij een punt bent, want dat doe je straks ook rijdend.

Uitleggen in stap
Doe, nadat je hebt ingereden, hetzelfde als toen je naast je paard liep. Stap van punt naar punt en neem daar steeds even een pauze. Kroel je paard lekker. Maak van dit punt een leuke plek. Begint hij het al een beetje te snappen?

Uitleggen in draf
Je voelde hem al aankomen… Nu doe je de oefening in draf. Maak overgangen van draf naar halt. Geef je paard even pauze, kroel hem weer lekker. Als je weg rijdt maak dan een overgang van halt naar draf (als dat wil natuurlijk…).

Uitleggen in galop
En nu dan de uitdaging om van halt naar galop te gaan. Maak er een spelletje van en voel die vrolijke uitdagende energie in jezelf! Snapt je paard het goed, misschien na 3 of 4 keer een sessie met de markeerpunten, dan kun je over de hoefslag rijden en ter hoogte van het markeerpunt de overgang maken.

Ik ben benieuwd hoe enthousiast jouw paard mee gaat doen! Veel plezier met elkaar!!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

]]>
https://www.sincerita.nl/uncategorized/overgangen-leren-een-leuk-spel/feed 0
Wat valt er te zien aan jouw paard…? https://www.sincerita.nl/blog/wat-valt-er-te-zien-aan-jouw-paard https://www.sincerita.nl/blog/wat-valt-er-te-zien-aan-jouw-paard#respond Mon, 28 Aug 2017 14:51:21 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1432 Wat valt er te zien aan jouw paard?
Kijk eens kritisch naar je paard. Heeft hij ook van die kleine dingen die je opvallen? Of misschien wel dingen waarvan je zegt: “Dat heeft hij altijd al gehad…” In dat geval loopt hij er dus al heel lang mee rond…!

Wat valt er te zien aan Cavaleiro?
Ik had het gevoel dat mijn paard, Cavaleiro, niet helemaal top in zijn vel zat… Toen ik goed naar hem keek en wat ik zag tot mij door liet dringen werd dat gevoel versterkt. Hij gaf mij niet het gevoel dat het helemaal mis met hem was, maar wel dat hij ongemak had. Ik bestelde bij HorseComplete van Jente Driessen, mede teamlid van HorseConnect, kruiden en ik gaf aan dat ik graag wilde dat zij een pijnprotocol zou meten en zijn huidige voer. Mijn onderbuik gevoel had het bij het rechte eind… er speelde wat kleine dingen die hem wel degelijk in de weg zaten.

Foto’s
Om het duidelijk te maken hieronder een paar foto’s van dingen die mij opvielen en daarbij uitleg over wat er aan de hand was:

De rand van de hoef een beetje gebrokkeld. C heeft wat last van zijn lever.

 

Beetje schimmel in de witte lijn. Ook vaak lever gerelateerd.

 

Likken aan de aarde heeft vaak te maken met behoefte aan mineralen.

 

De ontlasting van C is niet helemaal vast, zijn staart is er wat vies van. Zijn blinde darm functioneert niet optimaal. Er is wat spanning in zijn onderrug. Zijn buik is wat bol en hangerig.

 

C schuurt wat aan zijn staart. Jeuk is vaak een gevolg van teveel suikers in het gras/krachtvoer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoe erg is het?
Zoals je ziet is het nu allemaal niet heel vreselijk en dat wil ik graag zou houden…! Vandaar de bestelling bij HorseComplete. Na een paar dagen ander krachtvoer, kruiden en supplementen, zie ik al aan zijn onderrug dat de spanning minder is. Zijn castratielitteken was koud en voelde opgetrokken. Nu heeft het weer een normale temperatuur en voelt het weer ontspannen aan. Zijn buik ziet er minder gespannen en hangerig uit. En in het werk voelt hij weer fijner aan!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

]]>
https://www.sincerita.nl/blog/wat-valt-er-te-zien-aan-jouw-paard/feed 0
Hoe zit het met jouw balans? https://www.sincerita.nl/blog/hoe-zit-het-met-jouw-balans https://www.sincerita.nl/blog/hoe-zit-het-met-jouw-balans#respond Mon, 14 Aug 2017 14:44:51 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1412 Ben jij een scheef hangende rugzak?
We hebben het veel over de balans van het paard: verticale balans, horizontale balans, rotatie… Vanzelfsprekend is jouw balans van net zo groot belang! Ga maar eens een stuk lopen met een rugzak die scheef op je rug hangt…, errugh irritant!

Geen spiegels en dan
Lang niet iedereen heeft de luxe van spiegels in de bak. Hoe weet je dan of je in balans zit. Gelukkig kun je op je gevoel ook heel goed je balans vinden. Krijg je les, vraag je instructeur/-trice dan geregeld om je balans te controleren.

De valkuil van spiegels
Heb je wel spiegels in de bak, dan ben je wellicht geneigd om alleen nog maar op de spiegels te rijden. Rij je op de spiegels, dan zal je gevoel zich niet ontwikkelen. Wel kun je de spiegels prima gebruiken als een controlemiddel. Zoek voor je gevoel de balans en controleer in de spiegel of het beeld klopt bij je gevoel.

Oefeningen voor je balans

 • In stilstand (zodat je eerst je eigen lijf goed kunt onderzoeken en corrigeren waar nodig, voordat je het in beweging probeert): ga staan in je beugels met je handen richting de oren van je paard, breng je armen mee naar voren, zodat je zeker weet dat je je niet aan de teugels in balans houdt. De meeste ruiters vallen dan terug in het zadel en daarmee weet je dan meteen dat je nog niet weet waar het balanspunt zit. Zou je draven dan ben je niet aan het lichtrijden…, je rijdt zwaar! Heb je gevonden wat er voor nodig is om je balans te vinden, dan kun je de oefening ook in de andere gangen doen.
 • Wissel af tussen zitten en staan, zodat je steeds sneller je balanspunt kunt vinden.
 • Oefen in een ritme. Bijvoorbeeld 2 passen zitten, 2 passen staan, 3 zit 3 staan, 4 zit 4 staan, 2 zit 4 staan, 4 zit 2 staan. Wissel veel af en verzin allerlei variaties.
 • Ook uit het zadel kun je variëren tussen meer en minder naar voren en rechter op

Foto’s
Bij de foto’s hier onder gaat het alleen om de mens. We hebben niets gedaan voor het paard, maar waren alleen bezig met de houding van de amazone. Kijk maar eens wat een zoektocht het is om de juiste houding te vinden! Met dank aan mijn leerling en haar paard die zo dapper waren om zich “bloot” te geven.

Onderbeen te ver naar achteren, onderrug hol. Hand mooi naar de mond.

Bekken te ver naar voren gedrukt, arm stijf, hand te laag t.o.v. de mond.

Spanning in het been, hak opgetrokken, onderrug hol. Hand mooi richting de mond.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog iets spanning in het been, hand iets te laag t.o.v. de mond, bovenlichaam iets te veel naar voren. Onderrug goed.

Onderbeen te ver naar voren, gewicht te veel op de zitbeenknobbels. Hand mooi naar de mond.

Een fijn beeld! Paard en amazone in balans! Hoe fijn kan het paard meedoen doordat de amazone goed zit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat je zult merken
Je zult merken hoe belangrijk de juiste ligging van je onderbeen is bij deze oefeningen. Als je opstaat uit een stoel zet je ook je benen onder je, anders val je terug in de stoel. Voor je gevoel zal het net lijken of je met je neus tussen de oren van je paard zit de eerste paar keer dat je in balans uit het zadel bent. Logisch, als je denkt dat verkeerd zitten goed is, voelt goed zitten verkeerd… (kun je het nog volgen…?). Het is handig als iemand foto’s van je kan maken hoe je eerst zat en hoe je zit als je in balans bent. In de praktijk is het zien van de verandering heel verhelderend en motiverend om anders te gaan zitten.

Veel succes met oefenen! Ik hoor graag van je hoe het gaat!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

 

]]>
https://www.sincerita.nl/blog/hoe-zit-het-met-jouw-balans/feed 0
5 lijstjes bij het kopen van een paard https://www.sincerita.nl/blog/5-lijstjes-bij-het-kopen-van-een-paard https://www.sincerita.nl/blog/5-lijstjes-bij-het-kopen-van-een-paard#respond Mon, 07 Aug 2017 14:26:02 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1405 Zoeken of vinden
Je hebt de knoop doorgehakt… Je wilt een paard kopen! Wil je dit paard zoeken of wil je het vinden? Er zit een verschil in gevoel in het woord “zoeken” en het woord “vinden”. Voel je het? “Zoeken” is zwaar en moeilijk en nog maar de vraag of het zal lukken. “Vinden” is vol verwachting je voelt al hoe blij je zult zijn met een paard dat goed bij jou past.

Weet wat bij je past
Dromen doen we allemaal en dat is prima, maar blijf wel realistisch! Niets zo frustrerend voor een paard als hij niet tot zijn recht kan komen! En voor jezelf ook frustrerend als je geen plezier met je paard hebt! Kom je net van de manege, dan wordt je waarschijnlijk gelukkiger van een paard dat goed beleerd is, braaf is, geduldig met onervaren ruiters en jou nog van alles kan leren, dan van een jong paard dat nog beleerd moet worden, snel is in zijn denken en doen, veel pit heeft en veel energie. Heb je al de nodige ervaring, dan heeft een jong paard je juist veel te bieden en kun je hem nog helemaal naar jouw hand zetten.

Wensen lijstje
1 Maak een lijstje met wensen. Waar wordt je blij van?

 • Wat wil je met dit paard gaan doen?
 • Liever een merrie of juist een ruin?
 • Heb je voorkeur voor een kleur?
 • Heb je voorkeur voor een schofthoogte?
 • Heb je voorkeur voor een ras?
 • Past dit ras bij wat je wilt doen?
 • Past dit ras bij jouw niveau?
 • Welk karakter past bij jou?
 • Wat is jouw niveau?

In dit lijstje zijn de voorkeur van merrie of ruin, kleur en maat waarschijnlijk niet zo belangrijk. Als je een paard vindt dat op alle fronten het ideale paard is, maar bruin i.p.v. zwart, of 5 cm groter of kleiner, merrie i.p.v. ruin, dan is daar goed mee te leven. De andere punten zijn van groot belang voor het slagen van jullie relatie!

Waar vind je jouw paard?
Je weet nu wat je wilt vinden, maar waar kun je hem vinden? Vraag aan mensen in je omgeving die je vertrouwd. Informeer bij de rasvereniging wat een goed adres is. Kijk bij fokkers die een goede naam hebben en fijn met paarden omgaan, als je opzoek bent naar een jong paard. 

Paard gevonden en nu?
Als je dan een paard gevonden hebt en je gaat kijken waar let je dan op? Neem pen en papier mee (of je telefoon) en schrijf op, zodat je het thuis nog weet. Wellicht wil er iemand met je mee die verstand van paarden heeft. Twee zien er meer dan één. Vraag aan de verkoper of je filmpjes mag maken, dan kun je die thuis op je gemak nog eens terug kijken.

2 In stilstand:

 • Wat is je eerste indruk, wat valt je op?
 • Hoe is zijn oogopslag
 • Is het paard ontspannen of gespannen?
 • Is hij geïnteresseerd in mensen?
 • Kan hij rustig stil staan, of is hij onrustig?
 • Heeft hij respect voor de ruimte van mensen?
 • Hoe ziet de bovenlijn er uit?
 • Ga met je hand over de bovenlijn van eind manenkam tot staart. Voelt het gelijkmatig, of is er hier en daar een bobbel in de wervelkolom?
 • Voelt het overal even warm?
 • Beoordeel op dezelfde manier de benen. Eerst kijken, dan bobbeltjes voelen en temperatuur.
 • Beoordeel de hoeven. Wat valt je op? Hoe warm is de hoefwand?
 • Als je kijkt vanaf de achterkant is het bekken dan links en rechts even hoog?
 • Is het bekken links of rechts meer naar voren?
 • Is zijn staartwortel recht?
 • Als je het paard lokt met een worteltje tot hoever kan hij dan komen richting zijn staart? Zit er verschil tussen links en rechts?
 • Laat hij zich overal goed aanraken? Ook zijn nek, oren, ogen, neus, mond, buik richting tussen de achterbenen, anus, vagina?
 • Kun je iets zien van het gebit, kun je de lippen iets van elkaar doen? Wat valt je op? Hoe recht/schuin staan de tanden op elkaar, hoe schoon zijn de tanden?

3 In beweging rechtuit vanaf de zijkant gezien in stap en draf:

 • Valt er iets op?
 • Maken alle 4 de benen een even grote pas?
 • Worden de benen/hoeven voldoende opgetild?
 • Maken de voorbenen/hoeven dezelfde soort beweging?
 • Maken de achterbenen/hoeven dezelfde soort beweging?
 • Hoe draagt hij zijn hals, hoofd en staart?

4 In beweging rechtuit vanaf de achterkant en vanaf de voorkant gezien in stap en draf:

 • Valt er iets op?
 • Gaan alle 4 de benen/hoeven mooi recht naar voren?
 • Draagt hij zijn staart recht?
 • Beweegt het bekken gelijk naar voren?
 • Is het bekken links en rechts even hoog?
 • Draagt hij zijn hoofd en hals recht voor zijn lichaam?

5 In beweging op de volte in stap en draf op het harde en op het zachte ook in galop:

 • Als bij punt 3 en 4

Doet het paard bij dit alles lekker mee?

Wat te doen met deze informatie
Door op deze manier naar een paard te kijken krijg je al heel wat informatie. Misschien is het niet mogelijk voor je om alles te zien, dat vraagt echt wel heel wat oefening, maar alles wat je ziet is mooi meegenomen. Wellicht heb je nu al een aardige indruk of dit echt het paard is wat je graag wilde vinden, of heb je nog twijfels. Hoe dan ook laat het paard altijd eerst nakijken door een (holistische) dierenarts en liefst ook door een goede behandelaar, een goede hoefverzorger/smid en een goede paardentandarts. Overleg wat je zelf was opgevallen en vraag wat de mening van de deskundige hier over is. Het brengt de nodige kosten met zich mee, maar een paard kopen dat niet in orde is brengt uit eindelijk nog veel meer kosten met zich mee en ook veel verdriet…!

Ik wens je veel succes met het vinden van jouw maatje!!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

]]>
https://www.sincerita.nl/blog/5-lijstjes-bij-het-kopen-van-een-paard/feed 0
Maak jij gebruik van die 1 pk onder je kont? https://www.sincerita.nl/blog/maak-jij-gebruik-van-die-1-pk-onder-je-kont https://www.sincerita.nl/blog/maak-jij-gebruik-van-die-1-pk-onder-je-kont#respond Mon, 31 Jul 2017 15:47:10 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1397 Kracht
Ken je hem, het lelijke eendje, de deux cheveaux? “Maar” twee paardenkracht en dan heb je toch een hele auto. Heb je er ooit over nagedacht dat je op 1 pk zit? Benut je die kracht wel?

Slechte ervaring
Veel ruiters hebben wel een keer een slechte ervaring gehad met een paard. Ze zijn flink gevallen met of zonder paard, of op hol geslagen met hun paard. Ze hebben op een negatieve manier kennis gemaakt met de kracht van een paard. Situaties die je echt nooit meer mee wilt maken!

Braaf paard
Vanzelfsprekend is het prettig om op een braaf paard te zitten. Om het gevoel te hebben dat je de boel onder controle hebt. Geregeld tref ik paarden aan die zo “braaf” gemaakt zijn dat bijna al het leven er uit is. De oogopslag is dof, de kracht is ver te zoeken. De achterbenen gaan in slow motion. Zeker heel betrouwbaar zo’n soldaatje, maar die 1pk wordt niet benut en die heeft een paard wel nodig om een mens goed te kunnen dragen.

Atleet
Neem een atleet die een lichaam heeft met veel potentie en laat hem zijn leven lang slenteren door de stad… Zijn oogopslag wordt dof, de kracht is ver te zoeken. Zijn benen gaan in slow motion.

De waarheid ligt in het midden
Hoe zou het zijn om op een paard te rijden die zijn kracht inzet en met je samenwerkt? Dan kun je al die kracht in dienst stellen van een trots en goed dragend paard. Dan is het paard op zijn allermooist, dan komt al zijn potentie tot zijn recht en ben jij veilig!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

]]>
https://www.sincerita.nl/blog/maak-jij-gebruik-van-die-1-pk-onder-je-kont/feed 0
“Versierd door haar” https://www.sincerita.nl/blog/versierd-door-haar https://www.sincerita.nl/blog/versierd-door-haar#respond Mon, 17 Jul 2017 14:38:14 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1391 Etymologisch komt het voort uit het (oud)Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai) met de betekenissen [...]]]> Even voorstellen
Graag wil ik jullie kennis laten maken met mijn nieuwe bedrijf…!
“Versierd door haar”

Crisis

Over een “crisis” verteld Wikipedia: Het woord ‘crisis’ heeft in de dagelijkse spraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal. Etymologisch komt het voort uit het (oud)Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai) met de betekenissen scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen. Zo bezien, is een crisis een ‘moment van de waarheid‘, waarop een beslissing moet worden genomen die van grote invloed is op de toekomst.

Tijd voor verandering
Zo ging het ook bij mij…CRISIS!
Mijn lichaam wilde niet meer meedoen. Ik had zoveel pijn, dat de verre lesroutes door Nederland, met dus heel veel kilometers in de auto, niet meer haalbaar waren. Gelukkig gaat de route Groningen, Friesland en Drenthe nog prima en beleef ik daar nog steeds veel plezier aan!

Ruimte voor iets anders
Doordat de lange lesroutes weg zijn gevallen is er
ruimte gekomen voor “iets” nieuws, maar wat zou dat “iets” dan kunnen zijn…??!! Al lang vind ik dat er op het gebied van sieraden van paardenhaar wat ontbreekt. Ik zit zo’n 50 jaar in de paarden en ben nog altijd geboeid door deze prachtige dieren, hun gracieuze manier van bewegen en subtiliteit van communiceren. Het is ongekend. De band die we met ze hebben is zo diepgaand. Hoe mooi zou het zijn om sieraden te maken die hierbij aansluiten…

Vitrine maken
Achter de schermen ben ik hiervoor flink aan de gang. Het is een heel gepuzzel om uit te vinden wat er wel en niet kan, wel en niet bruikbaar is en wat mooi en niet mooi wordt. De proefstukjes die goed zijn geworden heb ik aan een aantal leerlingen laten zien. Het wordt goed ontvangen: “Is dit echt van paardenhaar…?!” “Prachtig!” “Jeetje wat mooi!” “Heel verfijnd!” “Erg stijlvol!” “Subtiel en sierlijk!” Genoeg aanmoedigingen om door te gaan ;-)!

Logo
Bij een nieuw bedrijf hoort ook een nieuw logo. Ik heb het zelf met potlood geschetst en Laura Scholthuis (Flauwer | vormgeving & fotografie /
www.flauwer.nl / hello@flauwer.nl De website van Laura wordt nog gevuld, dus even geduld…) heeft het voor mij uitgewerkt en kleuren en lettertype bedacht, waarvoor veel dank!

Website en webshop
De komende tijd zal ik aan de slag gaan met de website en webshop voor “Versierd door haar”. Ik zal veel sieraden maken, hier foto’s van (laten) maken en op de website zetten. Nog heel wat werk te verzetten dus. Zodra ik “los” ga krijgen jullie de foto’s ook te zien op Facebook… Nog even geduld…

Lessen
Vanzelfsprekend kunnen jullie ook nog steeds bij mij terecht voor les! Dus…:
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.


]]>
https://www.sincerita.nl/blog/versierd-door-haar/feed 0
Hoe haal jij je paard uit het land? https://www.sincerita.nl/blog/hoe-haal-jij-je-paard-uit-het-land https://www.sincerita.nl/blog/hoe-haal-jij-je-paard-uit-het-land#respond Mon, 10 Jul 2017 14:36:47 +0000 http://www.sincerita.nl/?p=1385 Is het een feestje voor je paard dat jij komt?
Veel mensen hebben moeite met hun paard uit het land halen. Hoe kun je dit verbeteren, hoe wordt jouw komst een feestje?

Onderliggende oorzaken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je paard niet uit het land wil komen onderzoek die eerste goed. Doe wat je kunt om die op te lossen. Wat er bijvoorbeeld een oorzaak van kan zijn dat je paard niet komt:

 • Hij heeft ergens pijn en de training is daardoor niet leuk
 • Hij heeft last van de optoming en daardoor is de training niet leuk
 • De training die je hem aanbiedt is niet leuk en daardoor wil hij niet meedoen
 • Bij jou is alles oké, maar ervaringen uit het verleden maken hem argwanend
 • Hij vindt het moeilijk om zijn vrienden in de wei te verlaten
 • Jij bent te gehaast

Hoe is de situatie voor het paard
Verplaats je even in het paard. Hij staat lekker te smikkelen in de wei met zijn vrienden. Jij komt er aan met het halster en een hoofd vol van wat je die dag beleefd hebt en hoe je de training gaat aanpakken. Dat zijn nogal twee uitersten…! Geef je paard, (en jezelf!) de tijd om die omslag te maken, zodat hij van tijd doorbrengen in de wei bij zijn vrienden, naar tijd doorbrengen met jou kan gaan.

Tempo eruit
Haal het mensen tempo uit jezelf. Onze manier van leven is veel sneller dan die van de paarden! Loop op je gemak de wei in en begroet de paarden die daar staan. Tenslotte kom je hun “huiskamer” binnen. Sommige paarden zullen alleen hun hoofd optillen, of zelfs dat niet eens en sommige zullen je echt even gedag komen zeggen. Geniet van het feit dat je nu lekker in de buurt van paarden bent. Het is toch je hobby? Je doet toch iets met een paard, omdat je ze zo leuk vindt?

Andere aanpak
Als je je paard gedag hebt gezegd, doe je hem het halster om. Kroel hem nog even op zijn favoriete plekjes en geef dan aan dat hij gerust verder mag eten, dat maakt het halster leuk. Halster om betekent verder eten i.p.v. weg bij mijn vrienden en het gras. Ondertussen ga je hem borstelen en geniet je weer van het feit dat je in de buurt van de paarden bent. Als je wilt kun je hem, terwijl je borstelt, vertellen wat je in de training wilt gaan doen. Ga je rijden en zo ja, waar? Ga je longeren, of werk aan de hand doen? Waar wil je aan werken en waarom.

WE gaan!
Nu is het wel zover dat je paard de knop heeft omgezet om met je mee te gaan. De neuzen staan dezelfde kant op. WE gaan de wei uit om wat leuks te doen waar we allebei zin in hebben!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed
.

]]>
https://www.sincerita.nl/blog/hoe-haal-jij-je-paard-uit-het-land/feed 0