Kotsen en de anatomie
De anatomische structuur van de maag laat niet toe dat het paard kan overgeven. Een sterke spierband, die ongeveer hoefijzervormig is, vormt zich over de ingang van de maag. De hoefijzervorm stelpt uit naar beneden en zorgt hierdoor dat de ingang van de maag goed afgesloten blijft. Zo kan een paard met een volle maag toch vluchten zonder dat het eten de slokdarm, of erger nog, de longen in loopt.

Kotsen en emotie
Dat neemt niet weg dat een paard soms sterk de behoefte heeft om te kotsen en dan vaak meer vanwege emotionele zaken die ze er wel uit zouden willen kotsen. We zeggen zelf soms wel eens over een situatie die we erg zat zijn: “Ik ben het spuugzat, ik kan er wel van kotsen.” Daar zou je het mee kunnen vergelijken.

Waar laat je je paard kotsen
Je kunt je paard helpen om energetisch te kotsen, de emotie er uit dus. Doe dit als je paard los staat, zonder halster, in de wei, of een andere grote ruimte. Geef hem vooral de kans om zelf aan te geven of hij hier behoefte aan heeft. Loopt hij weg laat hem dan. Kennelijk is het niet nodig!

Cavaleiro blijft stil staan tijdens het energetisch kotsen. Zijn blik is wat naar binnen gekeerd.

Hoe je het doet
Ga naast je paard staan, ongeveer net voor zijn voorbeen. Breng je handen aan weerszijde van de hals, zonder je paard aan te raken. Beweeg je handen vanaf de boeg, via de hals, naar de mond van je paard en dan richting de grond. Stel je daarbij voor dat je hem helpt om alle troep er uit te kotsen: “Gooi het er maar uit!” Als je paard het prettig vindt zal hij stil blijven staan en kun je aan zijn oog zien dat hij zich een beetje naar binnen keert en meevoelt met wat er met zijn lichaam gebeurd.

Hoe lang je het doet
Luister naar je paard. Hij zal zelf aangeven of het genoeg is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de blik in zijn oog veranderd, hij kan weglopen, of een ander weidemaatje komt “toevallig” kroelen. Kijk dus goed naar wat er gebeurd en volg je gevoel. Je kunt op een later moment altijd nog eens kijken of je paard er behoefte aan heeft om er weer iets uit te kotsen.

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

 

Cavaleiro heeft het zwaar gehad voordat hij bij mij kwam, nu 2,5 jaar geleden. Hij wil voor het eerst sinds hij bij mij is, zijn hoofd en hals in vrijheid laten “vallen” in draf. Dit filmpje is gemaakt nadat ik hem energetisch heb laten kotsen. Toeval…, of is er letterlijk wat van hem afgevallen, waardoor dit nu mogelijk is…

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *