Mede teamlid Marjorie
Mede teamlid van HorseConnect, Marjorie Westerhof, schreef op Facebook: “Er moet mij even wat van het hart.” Als behandelaar komt zij op allerlei locaties. Ze verbaasd zich erover dat er nog zoveel “verborgen” paardenleed is:
Ik kom natuurlijk op veel verschillende plekken, bij veel verschillende paarden en ook weer heel verschillende eigenaren. Iedereen die mij belt heeft het beste voor met zijn/haar paard. Maar ik word toch nog regelmatig geconfronteerd met ‘verborgen’ paardenleed. Stallen die gevangenissen zijn, waarbij paarden geen contact kunnen hebben met elkaar en er alleen uit komen voor een training. Hoeven die in zeer slechte conditie zijn, veel te lang, wijd, etc. terwijl ze soms 3 weken geleden bekapt zijn. Of soms worden ze om de 12 weken gedaan want ze slijten toch niet zo hard…
Zadels die knetterhard zijn en niet passen, gebitten die zelden nagekeken worden. Paarden die slecht in hun vacht zitten en voer krijgen dat ongeschikt is voor ze. Paarden die als ze net 3 zijn zadelmak gemaakt worden en vervolgens alleen maar in de wedstrijdhouding gereden…
Dit dus allemaal ondanks alle informatie die voorhanden is. Ik word er soms echt een beetje treurig van:(“

Mijn ervaring
Graag zou ik hier willen vertellen dat mijn ervaring anders is, maar helaas. Geregeld voel ik mij een roepende in de woestijn… Als ik alleen al kijk naar het rijden is het droefenis alom… De keren dat ik op een stal kom en een combinatie zie waar ik blij van wordt, waar het paard eerlijk, correct en met plezier gereden wordt, zijn op één hand te tellen. HorseConnect is opgericht om mensen een platform te bieden waar je goede informatie kunt vinden en goede deskundigen om je wijzer te maken en verder te helpen. Tenslotte houden we allemaal van ons paard…

Als Cavaleiro net bij mij is, is hij nog niet blij. Zijn blik is naar binnen gekeerd. Zijn bovenooglid is gespannen opgetrokken, zijn lippen getuit.

Waarom veranderen zo moeilijk is
Hoe komt het dat veranderen dan toch zo moeilijk is? Dat heb ik mij lang afgevraagd. Na een aantal jaren lesgeven begon ik steeds meer te beseffen dat er veel moed voor nodig is om te veranderen. Je weet wat je hebt (en ook al is dat niet best het is wel een stukje zekerheid), maar je weet niet wat je krijgt. Eigenlijk geef je met veranderen toe dat wat je eerst deed niet goed was voor je paard… Oeps…! Bovendien als je anders naar je paard gaat kijken brengt dat met zich mee dat je kritisch gaat kijken naar je eigen aandeel… Alleen de echte kanjers kunnen dat! En tot slot zet je jezelf buiten de groep… de mensen die je kent van stal en wellicht zelfs je goede vriendin(nen). Ja er is erg veel moed voor nodig om te veranderen, dus als je het niet doet dan snap ik dat wel.

Wat veranderen je brengt!
MAAR… sta er eens even bij stil wat veranderen je brengt…!!! Een paard dat blij is om jou te zien! Een paard dat met plezier uit de wei komt! Een paard dat vanzelf het bit aanneemt! Een paard dat los stil staat terwijl je hem borstelt en stil blijft staan als je het zadel opdoet! Een paard waar je met een losse teugel op kunt stappen! Een paard dat aan een losse teugel rustig stil blijft staan na het opstappen. Een paard dat tevreden meedoet! Een paard dat meedenkt! Een paard dat zijn uiterste best voor je doet, omdat jullie een hecht team zijn! Een paard wat prachtig los door zijn lijf beweegt! Een paard waar je heerlijk op kunt zitten, ook als hij hoog opgooit! Een paard met mooie bespiering! Een paard dat je, los van het niveau, alle voldoening van de wereld geeft! Wat veranderen je brengt…? Een win-win situatie!!

Cavaleiro is enorm opgeknapt. Zijn blik naar buiten gericht, een zacht oog, een ontspannen mond.

Heb jij de moed om te veranderen…?
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed
.

Share →

6 Responses to Heb jij de moed om te veranderen?

 1. Sonja Wiggenraad schreef:

  Ben heel benieuwd , wil ook ales goed doen ( nooit opsluiten in de box , goed zadel , veel ruwvoer , enz …

 2. Nynke vd linden schreef:

  Fijn om te horen
  Ik heb t allemaal meegemaakt
  Maar nu een fijne paarden vriendin
  Mijn eigen kiekje

 3. Claudia schreef:

  Wauw wat een super mooi en herkenbaar verhaal!! Ik heb sinds 8 mndn m’n eerste eigen paard, al 40 jr een droom, nu echt! Een heerlijk, lief paard. Ik krijg tranen van je verhaal, zo waar zo dichtbij. Het geeft hoop om door te gaan op de manier waarop ik bezig ben samen met 2 dierbare vriendinnen. Samen met de paarden zijn en beleven, vanuit vertrouwen en respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *