Vastgelopen in de negatieve spiraal

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Wat je doet aan de voorkant heeft effect op de achterkant. Wil je je paard goed rijden, bekijk hem dan als geheel. Verdiep je in de anatomie en de biomechanica! Vrijwel alle nieuwe leerlingen die bij mij komen hebben een paard wat zich teveel opkrult aan de voorkant. Het effect hiervan is dat er zoveel van de mogelijkheden verbruikt wordt aan de voorkant, dat er een te kort ontstaat voor de achterkant, waardoor de plek net achter het zadel, de lendenen, hol wordt en het bekken in extensie komt te staan. Het achterbeen kan daardoor niet meer goed onderkomen. De rug voelt hard aan, waardoor de ruiter achterover gaat zitten om de beweging nog uit de kunnen zitten. Aangezien de rug op dat moment al hol is en niet goed kan dragen, zal de rug door de druk van de ruiter nog holler worden. Kortom het is een cirkel waar je niet meer uitkomt als je op dezelfde manier blijft trainen.

Voel zelf maar

Aan de lange teugel in stap, onderrug hol, bekken in extensie. Amazone in stoelzit.

Voel maar in je eigen rug wat het effect hiervan is. Maak je rug zo hol als je kunt en probeer dan of je nog zijwaartse buiging aan kunt nemen. Maak je rug bol en voel het verschil in je mogelijkheden om zijwaarts te buigen. Lang niet alles van wat wij kunnen in ons lichaam is te vergelijken met een paard, maar dit geeft je toch een aardig idee. Je kunt een paard dus makkelijker gymnastiseren, recht richten en een schoftlift laten maken, als hij in staat is om zijn lichaam goed te gebruiken.

Foto’s

Op deze twee foto’s in stap zie je duidelijk het verschil tussen lopen aan een lange teugel en een goede stretch en wat het effect is op de onderrug en het bekken.

Een goede stretch, hier in stap, werkt door het hele lichaam. Onderrug bol, bekken gekanteld. Amazone rechtop.

Alles valt of staat met balans

Kun je je paard helpen met zijn verticale balans, dan is hij in staat om te stretchen. Kan hij goed stretchen, dan is het eenvoudiger om hem verticaal in balans te brengen. Heb je hierbij hulp nodig tijdens het rijden, Werk aan de Hand en het longeren zoek dan een goede instructeur!

Vragen? Nieuwsgierig?

Heb je vragen, stel ze gerust ik beantwoord ze graag.
Wil je afspreken?
Ja, ik wil graag goede begeleiding, ik wil graag afspreken voor een
vrijblijvende proefles!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *