Zwaaifase en landingsfase

Het voorbeen kan daar landen waar de neus is. Het kan zijn dat een paard een spectaculaire beweging maakt met het voorbeen door de lucht, de zwaaifase. De lengte van de hals bepaald echter waar het voorbeen zal landen, de landingsfase. Hoe verder de neus terug is naar het lichaam, hoe korter de pas, ook al maakt hij nog zo’n enorme zwaai met het been door de lucht. Lengte in de hals, de neus op of net voor de loodlijn en de juiste activiteit, maken het mogelijk het voorbeen naar voren te laten landen. Hoe verder het voorbeen naar voren kan landen, hoe meer ruimte er is voor het achterbeen om naar voren te komen en onder jou te landen, dit vergroot de kans dat je paard een schoftlift kan maken en zijn rug opbolt, zodat hij jou verantwoord kan dragen en gezond oud kan worden. Vanzelfsprekend is dit ook van belang tijdens het longeren en het werk aan de hand!

Train je oog

Cavaleiro te kort in de hals, neus achter de loodlijn. Het voorbeen land onder de neus. Het achterbeen land achter mij. De onderrug hol.

Kijk maar eens op foto’s of filmpjes naar de lengte van de hals van jouw paard. Waar is zijn neus? Waar land zijn voorbeen en waar zijn achterbeen? Is de rug van jouw paard achter het zadeldekje hol of bol?

Deze foto’s

Op de foto’s Cavaleiro in 2015 bij de clinic van Francisco Bessa de Cavalho. Hij is hier pas aan het revalideren. Hij had veel blokkades en was graat mager toen hij een half jaar daarvoor bij mij kwam. Zijn onderrug moet nog boller worden. Hij is bij zijn vorige eigenaar rollkur gereden en nog erg zoekende hoe hij zijn lichaam kan gebruiken.

Achtergrondinformatie

Cavaleiro lang in de hals, neus net voor de loodlijn. Het voorbeen land onder de neus. Het achterbeen land onder mij. De rug begint al wat op te bollen.

Meer achtergrondinformatie vind je hier: Schoftlift van cruciaal belang tijdens je training

Goede begeleiding

Ja, ik wil graag goede begeleiding bij de training van mijn paard!

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt of wilt afspreken voor een vrijblijvende proefles: Contact en vergoeding

Kijk hier of er ook een lesroute bij jou in de buurt komt: Agenda en lesroutes door Nederland

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *