Wat je voelt in je hand zijn de achterbenen!

Rechtrichten en Schoftlift
Rechtrichten is een kreet die veel gebruikt wordt. Zeker belangrijk! Rechtrichten hangt samen met veel andere factoren. Het paard is tenslotte 1 geheel. Hoe weet je nu of je paard rechter is dan eerst? Als je paard recht is werken de achterbenen even hard. De energie komt mooi gelijkmatig door het lichaam naar voren en daardoor ervaar je gelijke verbinding in je handen. Je paard loopt zowel de volte rechts om als links om even groot. Rij je bijvoorbeeld een gebroken lijn, dan gaan alle drie de bochten even makkelijk en zijn de rechte lijnen echt recht. Als alles goed met elkaar samenwerkt in het lichaam komt de schoftlift tot stand. Wat mij betreft is de schoftlift het gevolg van het juiste gebruik van het lichaam. De schoftlift is dan ook het streven en rechtrichten is 1 van de middelen die nodig zijn om daar te komen. De gelijke verbinding die je voelt in je hand is het resultaat.

Hoe het werkt
Stel je voor dat je paard naar rechts gebogen is terwijl hij op een rechte lijn rijdt. Zijn lichaam is dan aan de rechter kant korter dan aan de linker kant. Het bekken staat aan de rechterkant wat meer naar voren de rechter schouder wat meer naar achteren. Het rechter achterbeen komt meer naar voren, doordat het vast zit aan het bekken. Dit zorgt er voor dat je op je rechter teugel weinig verbinding hebt en op je linker teugel juist meer.

Wat er in de weg zit
Neem je de teugels op gelijke verbinding als je paard rechts (of links) gebogen is, dan is het gevoel wel gelijk, maar het paard scheef. Het paard kan niet recht worden, want de teugel aan de korte kant van het paard is te kort om het paard recht te laten worden. De kans is groot dat het paard je zadel naar links laat zakken. Voel je dit niet goed, of ben je niet in staat om recht te blijven zitten, dan belemmert ook dit het paard om recht te worden. Wordt je zelf stug op de teugel die het meeste verbinding heeft, aan de lange kant van je paard, dan gaat je paard daar tegen in en wordt hij juist langer aan die kant i.p.v. korter. Kortom het wordt een kip-ei verhaal.

Benieuwd naar de oplossing?
In deel 15b meer.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *