(de foto is niet van het lespaard)

Oorzaak

De oorzaak van een onrustige mond kan heel divers zijn, onderzoek het dus altijd goed. Het kan zijn dat je paard vanuit een verkeerde manier van rijden slecht reageert op het bit. Daar wil ik in deze blog verder op in gaan.

De praktijk

Er is een nieuwe leerling op de route. Altijd leuk. Ik ben benieuwd waar we aan zullen gaan werken. Het is een leuk jong paard. Hij wordt bitloos gereden. Ik stem mij op het paard af. Hij laat mij voelen dat het goed is om door te vragen over het met bit/bitloos rijden, dat dat een cruciaal punt is in de training. Ik vraag haar naar haar beweegredenen om bitloos te rijden. “Hij is zo onrustig op het bit. De hele tijd aan het rommelen met het bit en dan hangt hij weer op mijn hand.” “Ik snap het. Dat rijdt inderdaad niet lekker. Ik ben wel benieuwd naar wat hij dan precies doet met dat bit… Is het een optie voor jou om daar naar te kijken in deze les, of wil je liever bitloos verder?” “Ik wil er wel naar kijken hoor, dit voelt ook niet echt super.” zegt de leerling. Ik check nog even, want het is wel belangrijk dat ze er echt achter staat dat we dat gaan doen in haar les. “Het is jouw les, jouw feestje, dus geef vooral aan wat fijn is voor je.” “Ik haal het bit wel even, ik ben benieuwd.” Terwijl de leerling het bit haalt stem ik weer af op het paard. Hij wil graag dat ik hem goed voorbereidt op het bit. Ik doe wat mondwerk van TTEAM. Zijn mond voelt in eerste instantie strak aan. Na wat masseren en piano spelen op zijn tong wordt het al beter. Als de leerling terug komt vertelt ze dat hij binnenkort door de tandarts gedaan zal worden. Dat is natuurlijk erg fijn! “Je kunt mondwerk met hem doen voordat je gaat rijden om hem meer toegankelijk te maken in zijn mond. Het werkt door zijn hele lichaam heen, tot zijn staart aan toe.” We oefenen even, dan doet ze het bit in. Het paard laat mij voelen dat hij het bit graag iets hoger in zijn mond heeft. Er is nog 1 gaatje over. Dat lijkt genoeg. “Heb je je paard ooit uitgelegd hoe het bit werkt en welke reactie je van hem wilt op je hulp?” “… Nee, eigenlijk niet…” “Ik heb dat vroeger ook nooit geleerd, maar eigenlijk is dat heel gek. Net alsof je een kind alle letters van het alfabet geeft en zegt: “Maak het woord taart!” In stilstand laat ik het paard voelen hoe het bit werkt en laat ik los als hij reageert zoals het de bedoeling is. Hij geeft steeds sneller de juiste reactie.

Rijden

Als ze gaat rijden met haar paard, is hij in eerste instantie inderdaad onrustig met zijn mond en gaat hij in een houding lopen. Hij buigt zijn hals af, zonder dat er een verbinding is vanuit achter. Hij loopt haast in slowmotion. “Vraag hem maar iets omhoog met zijn hoofd, ontspan in je vingers, zodat hij de hals naar voren langer kan maken en dan meteen voorwaarts vragen met je been, zodat hij weer van achteruit kan gaan dragen.” We werken nog aan de juiste reactie op haar beenhulp en dan begint hij echt te lopen.

Het resultaat

Zijn mond wordt rustig, en hij reageert goed op haar teugelhulp door een keer te kauwen en los te laten in het kaakgewricht. Hij verlengt zijn hals op het ontspannen van haar vingers, nu is er ruimte voor het voorbeen om naar voren neer te worden gezet en zodoende ruimte voor het achterbeen om onder te komen. Met een mooie actieve draf gaat hij door de bak. “Hoe voelt het zo voor je? vraag ik. “Ik ben stomverbaasd… Zijn mond is stil, en voelt heel prettig aan. En hoe hij loopt…! Het voelde eerst zo traag, als stroop en nu lijkt alles vanzelf te gaan!”

Meer informatie over de achterliggende anatomie en biomechanica vind je in de volgende blogs: “De schoftlift van cruciaal belang tijdens je training” en “Wat je voelt in je hand zijn de achterbenen”

Heb je ook vragen over de manier waarop je paard reageert op het bit. Is hij onrustig met het bit, of hangt hij op je hand en zoek je goede begeleiding, stuur dan gerust een berichtje: florien@sincerita.nl

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *