je hand (paard) recht


Balans
Voor je paard is het belangrijk om in balans te lopen als hij jou draagt. Die balans vind je in de verticale balans, de horizontale balans en de rotatie van je paard. Heb je dat gevonden dan kan hij een schoftlift maken en jou goed dragen.

Ezelsbruggetje
Ik merk dat veel leerlingen moeite hebben met het vinden van de antwoorden op de vragen: “Op welke schouder valt je paard?” “Welke teugel voelt strakker?” “Welke teugel voelt losser?” “Zakt je zadel naar één kant? En zo ja, naar welke kant?” Ze kunnen het niet vinden, omdat ze het niet weten, maar vooral omdat ze vaak beelddenkers zijn. Als ezelsbruggetje kun je met je handen de verticale voorkeur van je paard nabootsen. Heb je de antwoorden op deze vragen, dan is de oplossing al een stuk dichterbij.

je paard is licht gebogen

Beelddenken
Ben jij ook een beelddenker? Met het volgende beeld krijg je een aardig idee van wat er gebeurd in het lichaam van je paard. Kijk van bovenaf op je hand. Het puntje van je wijsvinger is het hoofd van je paard. Het gewricht bij je hand is zijn achterhand en het gewricht daar tussenin is zijn schouder.

Verschil in teugels
Stel je nu voor, terwijl je linker hand recht is, dat je teugels vast hebt. Buig nu je linker hand. Welke teugel krijgt meer druk en welke minder?

Te veel buiging
Neem je linker hand weer als voorbeeld. Als je het puntje (het hoofd van je paard dus) veel buigt naar rechts, dan steekt het gewricht dat de schouder voorstelt, naar links. Zo gaat het ook bij je paard.

te veel buiging

Roteren en vallen op de schouder
De schouder gaat naar buiten als de buiging te groot wordt. De energie van de achterbenen heeft geen geleidelijke lijn om te volgen en zal tegen de schouder gaan duwen. Er ontstaat rotatie in het lichaam. Het gewicht wordt niet meer goed verdeeld over zijn vier benen. Het buiten voorbeen zal het meeste gewicht krijgen en het paard zal die kant op gaan bewegen. Zijn rug wordt aan de linker kant lager en je zadel zakt die kant op.

En nu jouw paard
Kijk eens naar je handen, terwijl je ze beide licht gebogen voor je houdt. Welke hand is representatief voor jouw paard? Weet je nu wel de antwoorden, maar nog geen oplossing? Vraag een goede instructeur je te helpen. Ben je benieuwd naar wat ik voor je kan doen?

roteren en vallen op de schouder

Proefles
“Ja, ik ben benieuwd en spreek graag af voor een vrijblijvende proefles.”

Lesroute
Kom ik niet met een lesroute bij je in de buurt, kijk dan op www.horseconnect.nl voor een teamlid wat wel bij jou kan komen, of neem contact op met mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed

 

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *