Een jaar les


We maken kennis met elkaar

Ik weet het nog goed, de eerste keer dat ik bij “M” kom. Aangespoord door een vriendin heeft ze een les bij mij afgesproken. Het rijden gaat niet fijn, maar waarom niet kan “M” niet helemaal plaatsen. Ze heeft tenslotte les van een Grand-Prix amazone en dan zou het toch allemaal wel goed moeten komen…

M”’s paard “Z” is een mooie vos met een leuk koppie er op. “Rij eerst zelf maar even een stukje, kan ik kijken hoe het nu tussen jullie is.”, zeg ik tegen haar. “Z” heeft er zichtbaar geen plezier in. Hij is niet voorwaarts en heeft duidelijk geen zin om te lopen. “M” houdt de teugels erg kort en strak, drijft veel en zit er gespannen op. “M” is op haar hoede, want “Z” kan soms IEP zeggen en dan met een flinke sprong opzij vliegen. Ik zie dat vaker en eigenlijk is het wel logisch. Een paard is een vluchtdier. Hoe meer hij het idee heeft dat hij opgesloten zit, hoe gevaarlijker de situatie wordt in zijn ogen. Met een strakke teugel en een gespannen amazone op zijn rug wordt “Z” zelf ook gespannen en dat komt er een keer uit…

Ik vraag “M” om even bij mij te komen voor overleg. “Ik denk dat het goed is om eerst te gaan werken aan de looplust van “Z”. Daarvoor wil ik je vragen om met een lossere teugel te gaan rijden en als je je veilig genoeg voelt mag die teugel nog langer. Maak vooral lekker veel overgangen en tempowisselingen en maak “Z” enthousiast met je stem.” “M” moet wel even over een drempel heen om “Z” meer ruimte te geven. Voor een mens voelt dat alsof je de controle zal verliezen. Toch doet “M” haar uiterste best om ruimte te geven en “Z” voorwaarts te vragen. Knap, heel knap!!


Het vervolg

In de lessen die volgen werken we gecombineerd aan “M”’s houding en zit, aan voorwaarts op een leuke manier aan een zo lang mogelijke teugel en aan rechtrichten met allerlei oefeningen. “M” krijgt steeds meer vertrouwen in “Z”. Ik heb er enorm veel bewondering voor dat ze “Z” flink voorwaarts vraagt met een steeds langere teugel. Ze geeft “Z” haar vertrouwen en krijgt daar gelukkig veel voor terug. “Z” wordt regelmatig behandeld door Marjorie Westerhof uit ons Equicare-plus team, hij wordt gemasseerd en zijn zadel wordt nagekeken. Er is vooruitgang en Marjorie merkt dat met de behandelingen. Dat is een leuke stimulans voor “M”!


Hoe het nu gaat

We zijn nu net iets meer dan een jaar verder. “M” rijdt met veel meer plezier buiten met “Z” en voelt zich veel veiliger op hem. In de les zegt ze: “Ik wist dat het mogelijk moest zijn om zo met hem te rijden en nu doen we het!” “M” zit te stralen op haar mooie vos!

Share →

One Response to Serie leerzame lessen deel 11

  1. Marielle schreef:

    Ik heb het met eigen ogen gezien. Om jaloers op te worden (in de goede zin van het woord dan) :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *