De tweede dag
’s Ochtends krijgen Sabina en ik een super lekker ontbijt in de b en b. Als ik voor ons vertrek ga afrekenen spreek ik met de eigenaren af dat ik de data door zal geven dat de andere weekends met Francisco zijn, zodat we hier weer kunnen logeren. Echt een fijn plek!!

Lesroute
Ik breng Sabina naar de locatie waar de clinic wordt gegeven. Vandaag heb ik een lesroute en ben ik aan het eind van de middag terug om de tweede les van Francisco te krijgen. Onderweg bel ik een keer naar Sabina: “Kan Cavaleiro nog een paar uurtjes in de paddock staan?”, vraag ik haar. “Daar staat hij al!”, zegt Sabina. Gelukkig voelt ze zich wel vertrouwd met Cavaleiro en heeft ze hem lekker buiten gezet.

les Francisco 2015 02 28 03

 

 

 

 

 

 

De tweede les
Wat ik leuk vind aan de lessen bij Francisco is dat hij ook naar andere zaken kijkt dan het rijden. Als ik opstap loopt Cavaleiro een paar passen weg. “Learn him to stand still.”, zegt Francisco. Misschien verkoop je dit paard nog eens aan een oude vrouw die niet zo snel kan opstappen. Ik moet lachen. Als Cavaleiro oud wordt bij mij ben ik rond de 70 tegen die tijd!!
Aan het begin van de les vraag ik Francisco nog even goed naar de les van gisteren. Wat wil hij precies en hoe doe ik dat. “I want to get it right.”, zeg ik tegen hem. Met de juiste informatie kan ik wel weer even vooruit, maar als ik het maar half snap kan ik er thuis niet verder mee. Ik merk dat Francisco het leuk vindt dat ik zo precies wil weten hoe het zit. Terwijl we er over praten staat Cavaleiro stil aan een half lang teugeltje. Het is een fijne les en we kunnen al heel wat oefeningen doen. We rijden een spiraal, de slangenvolte, recht op de rechte lijnen, contrastelling op de lange zijde gevolgd door een volte 10 meter mooi gebogen om het binnenbeen. Ik beloon Cavaleiro en wil hem ook achter het zadel aaien. Daar schrikt hij van. “Prectise it a lot.”, zegt Francisco. Hoe meer, hoe beter. Er moet van alles kunnen gebeuren, zonder dat hij het als bedreigend ziet. Aan het eind van de les pakken we een stukje galop mee. Zonder enige moeite galoppeert Cavaleiro op een volte 10 meter…! Nog verder verzamelen in de galop is nog iets te moeilijk, maar daar gaan we aan werken. Als laatste is Francisco benieuwd of hij op de volte de voor- en achterhand laat bewerken. En ja hoor, ik voel dat Cavaleiro de schouder naar binnen verzet als ik hem dat vraag en ook het opschuiven van de achterhand naar buiten voel ik onder mij. We zijn erg over Cavaleiro te spreken! “And then, some day, we will do the High School exercises.”, zeg ik tegen Francisco. “He will do them sooner than you’ll think!”, zegt Francisco. “That will be great!”, zeg ik. Mijn weekend kan niet meer stuk! Wat een heerlijk paard en wat doet hij goed mee!

les Francisco 2015 02 28 04

 

 

 

 

 

 

 

De terugreis
We bedanken Francisco voor de fijne lessen, Loes en Ben voor de organisatie en Anita voor de goede zorgen voor Cavaleiro. Lekker, we gaan naar huis! De kudde staat aan de draad als we thuis komen. De paarden roepen naar elkaar. Twister heeft waargenomen voor Cavaleiro. Ze doen de neuzen tegen elkaar over de draad, alsof ze het laatste nieuws uitwisselen. Ik zet Cavaleiro bij de kudde en Twister gaat netjes voor hem aan de kant. Heerlijk dat Cavaleiro er weer bij staat en dat hij kan gaan en staan waar hij wil op een groter oppervlak dan 3×3. De volgende dat ligt Cavaleiro lekker te slapen op de heuvel in de paddock. Even bijkomen van het weekend.
Dank aan Marlies Rasker voor het maken van de foto’s tijdens de clinic!

Cavaleiro slapen

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *