Is het een feestje voor je paard dat jij komt?
Veel mensen hebben moeite met hun paard uit het land halen. Hoe kun je dit verbeteren, hoe wordt jouw komst een feestje?

Onderliggende oorzaken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je paard niet uit het land wil komen onderzoek die eerste goed. Doe wat je kunt om die op te lossen. Wat er bijvoorbeeld een oorzaak van kan zijn dat je paard niet komt:

  • Hij heeft ergens pijn en de training is daardoor niet leuk
  • Hij heeft last van de optoming en daardoor is de training niet leuk
  • De training die je hem aanbiedt is niet leuk en daardoor wil hij niet meedoen
  • Bij jou is alles oké, maar ervaringen uit het verleden maken hem argwanend
  • Hij vindt het moeilijk om zijn vrienden in de wei te verlaten
  • Jij bent te gehaast

Hoe is de situatie voor het paard
Verplaats je even in het paard. Hij staat lekker te smikkelen in de wei met zijn vrienden. Jij komt er aan met het halster en een hoofd vol van wat je die dag beleefd hebt en hoe je de training gaat aanpakken. Dat zijn nogal twee uitersten…! Geef je paard, (en jezelf!) de tijd om die omslag te maken, zodat hij van tijd doorbrengen in de wei bij zijn vrienden, naar tijd doorbrengen met jou kan gaan.

Tempo eruit
Haal het mensen tempo uit jezelf. Onze manier van leven is veel sneller dan die van de paarden! Loop op je gemak de wei in en begroet de paarden die daar staan. Tenslotte kom je hun “huiskamer” binnen. Sommige paarden zullen alleen hun hoofd optillen, of zelfs dat niet eens en sommige zullen je echt even gedag komen zeggen. Geniet van het feit dat je nu lekker in de buurt van paarden bent. Het is toch je hobby? Je doet toch iets met een paard, omdat je ze zo leuk vindt?

Andere aanpak
Als je je paard gedag hebt gezegd, doe je hem het halster om. Kroel hem nog even op zijn favoriete plekjes en geef dan aan dat hij gerust verder mag eten, dat maakt het halster leuk. Halster om betekent verder eten i.p.v. weg bij mijn vrienden en het gras. Ondertussen ga je hem borstelen en geniet je weer van het feit dat je in de buurt van de paarden bent. Als je wilt kun je hem, terwijl je borstelt, vertellen wat je in de training wilt gaan doen. Ga je rijden en zo ja, waar? Ga je longeren, of werk aan de hand doen? Waar wil je aan werken en waarom.

WE gaan!
Nu is het wel zover dat je paard de knop heeft omgezet om met je mee te gaan. De neuzen staan dezelfde kant op. WE gaan de wei uit om wat leuks te doen waar we allebei zin in hebben!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed
.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *