Geduld hebben
Laatst zei een leerling: “Soms raak ik zo gefrustreerd en verdrietig als ik met mijn paard bezig ben…” Hoe komt het eigenlijk dat we gefrustreerd raken, verdrietig zijn of bang? Waarom is geduld hebben, met jezelf en/of met je paard niet zo eenvoudig…?

Herken je de volgende uitspraken:

  • Ik doe zo mijn best, mijn hele ziel en zaligheid stop ik er in en nog gaat het niet…
  • Iedere keer probeert hij mij weer uit…
  • Hij maakt mij steeds weer zo bang
  • Hij maakt er een spelletje van…
  • Ik verlang er zo naar om nu eindelijk eens lekker te rijden


Is het waar wat we denken?

Als je je een beetje verdiept in hoe een paard denkt, dan kom je al snel tot de conclusie dat hij je niet uit probeert en er geen spelletje van maakt en je ook niet expres verdriet doet of bang maakt. Hoe komt het dan dat we dit zo ervaren, dat we denken dat dat de waarheid is?

Calimero
Kijk nog eens goed naar de uitspraken, of naar een andere uitspraak die jij geregeld doet over jouw paard, of die je steeds weer hoort van een vriendin of een stalgenoot, als er frustratie, angst of boosheid bovenkomt. Het doet mij altijd denken aan Calimero die dan zegt: “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk, o nee.” Er zit onmacht in onze uitspraken. We staan nog net niet te stampvoeten, of misschien soms zelfs wel… Deze uitspraken zijn als uitspraken van kleine kinderen.

Gekleurde bril
Het is niet voor niets dat paarden veel worden ingezet voor coaching. Ze laten goed zien waar je keer op keer tegenaan loopt. Het raakt aan gebeurtenissen van vroeger. Meestal zijn we ons hier helemaal niet bewust van en lijkt het heden de waarheid, maar we kijken door een gekleurde bril. Natuurlijk kun je je best doen om niet meer boos te worden, om je geduld te bewaren, maar over het algemeen komt er toch weer een dag dat je je geduld verliest, omdat het gevoel wat er onder zit er nog is en je paard dat niet voor je kan oplossen.

De verandering
Hoe fijn zou het zijn als je kunt werken vanuit wat je paard nodig heeft i.p.v. de verwachting dat je paard jou gaat geven wat jij nodig hebt.
Vind je het interessant om hier meer over te lezen, dan kun je eens kijken op deze website: http://www.pastrealityintegration.com/nl/ik-wil-meer-weten of lees er een boek over: http://www.pastrealityintegration.com/nl/boeken-dvd Misschien vind jij een andere weg die jou helpt, dat is natuurlijk ook goed. Hoe dan ook, je paard zal je laten zien waar je bent in je proces.

Gelukkig heb ik geen geduld…
Het zou toch heerlijk zijn, als dit op een dag op jou van toepassing is:
“Gelukkig heb ik geen geduld…, ik heb kennis. Geduld kun je verliezen, kennis kun je verrijken…!”

Lessen
In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende
proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Hier vind je de locaties waar ik nu kom:
Agenda en lesroutes door Nederland
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

 

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *