Balans
We zijn er allemaal naar op zoek: balans voor onze paarden, fysiek en mentaal. Met een beetje hulp gebeuren er soms wonderbaarlijke dingen… Sinds enige tijd werk ik met de Sure Foot Equine Stability pads van Wendy Murdoch. Het is prachtig om te zien hoe paarden hierop reageren en voor de ruiters om te voelen wat voor verschil de pads brengen.

Het paard mag het zeggen
Het mooie van het werken met de pads is, dat er geen goed of fout is. Soms gaan paarden maar op een puntje van een pad staan en brengt alleen dat al grote veranderingen. Het ene moment kun je een been gewoon optillen en op de pad zetten en de andere keer is het paard heel duidelijk dat dat been niet op een pad moet en zet al zijn gewicht er op, zodat je hem niet op kunt tillen.

Ook als een paard “raar” staat hebben de pads goed effect.

Luisteren
De grootste uitdaging van het werken met de pads is om de tijd te nemen en te luisteren naar het paard en hem te volgen in wat hij wil, waar hij behoefte aan heeft. Het is soms even zoeken naar welke pad onder welke hoef en in welke combinatie van pads. Ga er maar vanuit dat niets voor niets gebeurd en dat het paard echt aangeeft wat hij wil, ook al staat hij nog zo raar.

Zelf ervaren
Wil je het zelf een keer ervaren met je paard?
Ja, ik ben benieuwd en boek een vrijblijvende proefles.”


Ervaringen:

Over Joia
Joia, het paard van Cecilia van der Drift (http://ceciliavanderdrift.nl)

staat met holle lendenen en houdt zich stijf in haar bekken. Ze is een keer behandeld door Emma Blijdenstein. We wilde graag kijken wat de pads voor verandering zouden brengen.

Cecilia: “Joia stond te voelen met een of meer hoeven op de pads. Soms wiegde ze heel zachtjes met haar gewicht van de ene hoef naar de andere hoef en maakte ze haar rug afwisselend hol en bol. Als we tussendoor een stukje gewoon stapten, terwijl ik erop zat, kon ik duidelijk de soepelere beweging voelen, vooral van het bekken en achterbenen. Joia geeft telepathisch aan dat ze het vaker wil doen met de pads en het vaker wil voelen.”

Over Xandor
Xandor, het paard van Carmen zal binnenkort behandeld worden. Hij is wat bol in zijn lendenen en wat stijf in zijn bekken.

Carmen over Xandor op de pads: “Nadat hij op de pads had gestaan merkte ik dat hij in stap ruimer vanuit zijn schouder begon te bewegen. Het leek alsof zijn benen “los” zaten. In draf voelde ik geen verschil. Doordat ik in de draf niks voelde had ik eigenlijk geen hoge verwachtingen van de galop. Ook omdat hij de galop erg lastig vindt en we zonder warming up gingen aangalopperen. Maar daar zat ik dus helemaal naast! De galop voelde veel vloeiender en harmonieuser aan! Alsof hij van achter “aan” was. Normaal kost het ook veel moeite om hem voorwaarts te houden. Nu leek alles met gemak te gaan.

Ook was het leuk om op zijn rug te ervaren hoe hij aan het balanseren was op de pads en zijn gewicht van het ene naar het andere been verplaatste. Zijn vriendje Rakker stond tijdens de oefeningen dicht tegen hem aan. Ook hij stond mee te gapen en te kauwen met Xandor.”

Voor meer informatie uitleg en filmpjes:

De website:

http://murdochmethod.com/sure-foot-equine-stability-program/

en/of

De Facebookpagina:

https://www.facebook.com/SUREFOOTEquineStabilityPads/

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *