De praktijk

Als ik bij mijn leerling kom is het al snel duidelijk dat ze zich niet comfortabel voelt op haar paard. Nu de blaadjes al aardig van de bomen zijn en de reeën dichter bij hun huis komen, schrikt haar paard soms heel erg, draait 180 graden om en neemt een spurt naar het andere einde van de bak…! Dat voelt natuurlijk niet zo fijn…!! Zodoende werken we vandaag aan de noodstap. Hieronder meer over de noodstop:

Waarom vlucht je paard

Een paard is een vluchtdier. Als er iets is wat hem een oncomfortabel gevoel geeft wil hij vluchten. Je paard kan willen vluchten voor:

  • pijn in zijn lichaam
  • pijn van het bit
  • pijn van het zadel
  • te veel (mentale) druk tijdens de training
  • de angst die hij bij jou voelt
  • iets waarvan hij schrikt

Wanneer de noodstop inzetten

Het is belangrijk om te weten waarom je paard schrikt. Het eerste wat je doet is zijn gedrag goed onder de loep nemen om dit duidelijk te krijgen. Een goede instructeur die verstand heeft van anatomie, biomechanica en gedrag, kan je hierbij helpen. Geeft je paard een overdreven vluchtreactie voor iets engs, dan kun je de noodstop gebruiken. Het is geen mooie oefening, het is een noodoplossing, die voorziet in een stukje veiligheid als je de controle dreigt te verliezen. Belangrijk is wel dat je paard fysiek voldoende fit is om de oefening te doen, want je gaat draaien op een erg klein oppervlak en dat geeft de nodige belasting!

Schrikken is verstandig!

Schrikken is voor ons niet altijd fijn, maar voor een paard heel normaal, sterker nog, het kan leven of dood betekenen in de natuur. Schrikken is dus heel verstandig! Als je paard schrikt door even door zijn benen te zakken, plotseling te stoppen of een klein sprongetje opzij te maken, dan is dat meestal nog wel te overzien. Anders wordt het als je paard zich 180 graden omdraait en er als een speer vandoor gaat…! Je kunt hem leren dat een overdreven reactie niet nodig is.

De noodstop aanleren

Om je paard te leren hoe de noodstop werkt ga je hem aanleren op een rustig moment, zodat je paard zich kan concentreren op wat je vraagt en de informatie goed kan verwerken. In eerste instantie vraag je de noodstop steeds op dezelfde plek, dat leert het snelste. Hij weet dan al wat er komt en begrijpt je hulpen sneller.

Hoe het in zijn werk gaat

Wendt af bij E of B. Als je vlak bij de A-C lijn bent laat je je buitenteugel los. Je hebt je gewicht op je binnenbeen. Maak je binnenteugel korter en breng je hand over je bovenbeen richting de zijkant van de achterhand van je paard. Hierdoor komt hij op een kleine volte met veel buiging in de hals, waarbij hij de achterhand wat uitzwaait. Dit loopt nogal ongemakkelijk en op een gegeven moment zal je paard willen stoppen. Je kunt met je stem helpen. Zodra je paard ook maar een beetje de neiging heeft om te stoppen laat je de teugel los en hou je hem in het midden vast. Loopt hij toch door, dan vraag je weer. Staat hij stil, dan geef je hem de tijd om na te denken over wat er zojuist is gebeurd. Na een poosje zal hij waarschijnlijk zuchten, kauwen en/of schudden. Nu kun je de oefening herhalen. Doe de oefening 3 keer linksom en 3 keer rechtsom. Evt. langer als je denkt dat hij hem nog niet begrepen heeft.

Als het kwartje gevallen is

Als het kwartje gevallen is in stap, dan kun je de oefening doen in draf en later in galop. Doordat je nu meer controle hebt over je paard zul je je waarschijnlijk zekerder voelen en zal je paard meer op jou durven te vertrouwen.

Het resultaat

In de les gaat het prima. Het paard schrikt een paar keer, alsof ze even wil repeteren in het echt ;-). Door het oefenen weet de leerling precies wat ze moet doen en wordt het schrikken in 1 les al steeds kleiner! Op het eind van de les kunnen we zelfs op beide handen een mooi handgalopje maken, terwijl de leerling anders in deze omstandigheden echt niet durft te galopperen, want dan gaat haar paard er vandoor…

Wil je werken aan de noodstop met je paard, of heb je andere vragen over je training? Neem dan gerust contact met mij op: florien@sincerita.nl

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *