Grondwerk

Cavaleiro vraagt om een creatieve geest. Aan de ene kant werkt het goed om handelingen in patronen aan te bieden, aan de andere kant is het goed om de normale routine te doorbreken, om zijn ideeën over wat hem zal overkomen te doorbreken. Als ik hem ophaal uit de paddock gaan we niet naar de poetsplaats, maar naar de bak. Daar doe ik eerst een oefening met hem en dan haal ik de deken er af. De deken er af is dan juist weer met een vast ritueel.

Agressief gedrag

Soms kan Cavaleiro agressief reageren. Van zichzelf heeft hij een leuk karakter: open, nieuwsgierig, hij leert snel, hij houdt van contact maken en wil dolgraag wat doen. Wat er precies gebeurt is weet ik niet, maar hij is sceptisch waar het mensen aangaat. “Je weet maar nooit wat ze met je uithalen!”, lijkt hij te denken. Wat ik vooral bijzonder vind is dat hij boos wordt op het moment dat je bv. de deken bij hem weg haalt. Dat is het moment dat hij uit wil vallen. Dat kan ook zijn als je hem aait. Het aaien is o.k., maar als je je hand weg wilt halen wordt hij boos. Tja, je kunt een paard alles leren… Gelukkig kun je hem ook leren dat hij er niets mee opschiet! Hij leert snel en zijn boosheid is al veel meer omgeslagen naar het tolereren van wat er gebeurd.

Opzadelen

Met opzadelen gaat het net zo. Eerst aai ik Cavaleiro met het dekje in een vast ritme, dan dekje van hem af en meteen weer terug. Dit herhaal ik totdat hij o.k. is. Een pas van hem af en dekje weer naar hem toe en als dat mag twee passen van hem af en weer terug. Als dat allemaal goed gaat, leg ik het dekje op zijn rug en laat ik het bewegen, zodat hij het aan alle kanten ziet. Ik laat hem een volte stappen. Hij stapt in een mooi constant tempo met zijn hoofd laag. Fijn, dat ziet er goed uit. Het zelfde doe ik met de singel, waarbij ik hem zo beweeg dat je de gespen kunt horen. Met het zadel is het optillen best lastig, want het is knap zwaar…, maar gelukkig is Cavaleiro na het dekje en de singel al aardig wat rustiger en kan het zadel er vrij snel op. Aansingelen is gelukkig geen enkel probleem, maar ook hier doe ik rustig aan en stukje bij beetje.

Werk aan de hand

We doen wat werk aan de hand met het zadel op. Het werk aan de hand gaat al heel aardig. In het begin liep hij met zijn hoofd tussen de sterren en voelde hij zich snel opgesloten tussen mij en de bakrand. Nu loopt hij in een rustig, maar actief tempo naast mij met zijn hoofd en hals ontspannen en laag. Hij valt behoorlijk over de linker schouder. Ik corrigeer hem op de vierkant volte, vraag een schouder binnenwaarts op de linker hand. Het buigen vindt hij nog wel lastig. Hij is nu 1 keer behandeld door Emma Blijdenstein en zat behoorlijk vast in zijn rug, dus daar kan dat best vandaan komen. Rustig aan dus met de oefeningen en iedere keer een stukje meer proberen.

Opstappen of niet…

Ik heb al een paar keer bij de opstap geoefend met een beetje over hem heen hangen, hem aan de andere kant dan waar ik sta aanraken, met mijn armen zwaaien, hem overal aanraken, een been over hem heen leggen, springen op de opstap. Alles is dik o.k., ook vandaag! Ik beweeg het zadel op zijn rug, doe mijn voet in de beugel en raak met mijn schoen zijn buik aan en dan zijn elleboog. Hij blijft rustig staan aan een losse teugel. Ik pak de teugel wat op. Nog steeds is Cavaleiro o.k.. Tja, wat let mij… niks! Dus ik stap op! Cavaleiro blijft nog steeds rustig staan. Ik aai hem door zijn manen en prijs hem de hemel in. Nu wil ik graag weg stappen. Ik maak een geluid wat hij wel kent van het longeren en werk aan de hand. Ik voel dat hij wel wil weg stappen, maar dat hij wat twijfelt. Ik vraag hem met een teugel een stapje opzij te doen en maak nogmaals het geluid. Hij doet een stapje en staat dan weer stil. Ik laat de teugel lang en beloon hem uitbundig. Liever dat hij stil staat, dan uit zijn dak gaat…! Ik vraag hem een stapje de andere kant op en ook daar doet hij één stapje en staat dan weer stil. Ik herhaal mijn vraag en het geluid en geef lange teugel en beloon steeds als hij zijn best doet. Dan heeft hij voldoende moed verzameld en stapt uit zichzelf rustig weg. Ik geef hem lange teugel. Hij voelt goed, heel goed. Ik heb geen enkel gevoel dat hij er vandoor zal gaan, of iets geks zal gaan doen, heerlijk!! We stappen een volte rechtsom en een volte linksom en dan beheers ik mij om niet nog meer te vragen van hem. Op mijn “Hoooo” komt hij keurig tot stilstand en ik stap af. Ooooooo wat ben ik trots op hem!!!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *