Vanaf 2003
Ik geef voornamelijk les aan volwassenen met een eigen paard, maar er lessen een paar kinderen bij mij.
Fantje helpt nog een paar kinderen op een hele bijzondere manier in Valthermond voordat ze met pensioen gaat. Een meisje die niet meer durft te rijden geeft ze zo veel vertrouwen dat het uiteindelijk weer helemaal goed komt. Een paar meisjes met ADHD komen helemaal tot rust met Fantje en leren wat het ze brengt als ze rekening houden met “de ander”. Fantje dus in dit geval. Het meest bijzonder is het contact tussen Fantje en Majken, een meervoudig complex gehandicapt meisje. Fantje staat dan zo’n 45 min. naast de rolstoel met haar ogen half dicht, terwijl Majken allerlei geluiden maakt. Ik ben er zeker van dat ze iets met elkaar wisselen op een manier die wij niet kennen. Majken wordt slechts 8 jaar oud. Fantje en ik lopen in de begrafenisstoet. Als we eerst bij Majken’s huis zijn om afscheid te nemen wil Fantje naar binnen. Ze snuffelt aan Majken en als ze buiten komt hinnikt ze één keer heel hard…

Fantje bij Majken

 

Vandaag
Weet je, eerst is het nog wel een eind van je af, de dag dat ze gaan. Als ik vandaag tel hoeveel dagen ze nog hier zijn schrik ik…, nog 2,5 dag… Doe ik er wel goed aan, zijn ze echt op, kunnen ze echt niet nog een winter door…
Ik kom bij Jos vandaan. Ik geef nog een les voordat ik weer naar huis ga. De man van mijn leerling vraagt mij naar mijn keuze voor de slager. Hij snapt niet dat ik dat doe. Als ik hem uitleg hoe het zit en hoe goed ik naar de paarden heb gekeken, heeft hij veel respect voor mijn beslissing. Als ik thuis kom blijkt de draad naar de wei nog open. Palmer ligt te eten in de wei…! Hoezo zere gewrichten… Ja, nog een winter is te veel…

Palmer eet in de wei

 

Mijn vader is aan het dementeren. Geregeld zijn er dagen dat hij zegt dat hij dood wil. Hij heeft een euthanasie verklaring, maar dat mag niet meer, want hij is dement en weet niet goed meer wat hij zegt… Je moet je dus laten euthanaseren voordat je dement wordt…? Fijn dat een paard wel mag gaan als het leven niet leuk meer is.

Share →

2 Responses to De laatste dagen van Palmer en Fantje… dag 6

  1. anita geerst schreef:

    Weer zo mooi geschreven. En ja je filmpje doet het.
    Wat zal het moeilijk voor je zijn en met de dag inderdaad de vraag steeds verder aan je opdringen. Nog een winter, te veel of niet. Uiteindelijk weet je wel het antwoord, alleen voor je gevoel zó ontzettend moeilijk. Heel veel sterkte en kracht, meis! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *