Cavaleiro (ridder)
Misschien ken je het wel, als er plaats is in je hart en je huis (wei), dan komt een dier soms op een bijzondere manier op je pad.

Ik krijg via Facebook een bericht van Loes Dekker (zij heeft kennis van de Portugese paarden, de Lusitano’s). Er is een Lusitano die op korte termijn naar een andere eigenaar moet. Hij kan voor weinig weg. Dat is vreemd, want deze paarden zijn goed en niet goedkoop… Het paard staat op stal bij een kennis van Loes. De persoon die het paard verkoopt, Suvi, huurt daar een paar stallen. Ze is een kleine handelaar. Suvi had liefhebbers voor witte springpaarden. Via een contact in Portugal komen er 2 Lusitano hengsten naar Nederland, maar die blijken niet spierwit en worden daarom afgekeurd. De 2 hengsten maken zich nogal druk op stal. Suvi besluit ze te castreren. Cavaleiro heeft weinig zin in de verdovingsspuit, steigert en valt. Suvi houdt hem tegen de grond terwijl de dierenarts zijn werk doet. Na de castratie krijgt Cavaleiro ook nog een ontsteking. Het gaat hem niet in de koude kleren zitten… Als ik bij hem kom kijken is hij graat mager en kijkt niet vrolijk uit zijn ogen.

Suvi vindt Cavaleiro niet mooi met zijn wat bolle neuslijn en wil hem graag op korte termijn kwijt. We laten hem los in de bak zodat Loes en ik hem even in vrijheid zien lopen. We kunnen aan zijn beweging zien dat hij ondanks zijn slechte conditie flink wat kracht in zijn achterbenen heeft zitten en dat is precies waar ik van hou. Ondanks dat ik vind dat hij er zo slecht aan toe is dat hij niet te trainen is, wil ik hem toch even voelen onder het zadel. Hij is braaf en doet netjes, stap, draf en galop op beide kanten. Wel voel ik dat hij erg stijf is naar rechts. Een paar behandelingen zal hij wel nodig hebben, voordat dit goed is.

Loes neemt een kopie van de papieren mee om de bloedlijnen te checken en op te zoeken wie de fokker in Portugal is. Ze komt met goed nieuws! Cavaleiro is van een goede fokker en de bloedlijnen die er achter zitten zijn allemaal heel oud en voeren terug naar paarden die gefokt zijn voor het stierenvechten (Veiga): dappere paarden met een koel karakter, die kort in de rug zijn en daardoor snel en wendbaar.

Ik neem de gok. Cavaleiro woont nu in Valthermond. Zijn oogopslag is al enorm veranderd. Hij wordt goed bijgevoerd en krijgt de tijd om te wennen en aan te komen. Ondertussen doen we geregeld wat om elkaar beter te leren kennen en een goed uitgangspunt te creëren voor een lange vriendschap, want ik krijg sterk de indruk dat deze ridder een vriend is voor het leven!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *