Ter inspiratie een verhaal van een nieuwe leerling

Laatst schreef ik een blog met als titel “Heb jij de moed om te veranderen?” Sinds kort geef ik les aan Jeannet en haar paard Twirre. Jeannet had al het één en ander veranderd in haar gedrag naar en gedachten over Twirre, voordat wij elkaar leerden kennen, dat maakte dat ze opzoek was naar een andere instructeur. In de eerste les hebben we het o.a. over recht richten en over dat Twirre soms bang is en wat Jeannet daar nog qua gedachten hierover in kan veranderen.

Frustratie

Jeannet raakts soms wat gefrustreerd tijdens het trainen, omdat Twirre nog steeds niet recht is, ondanks dat ze met haar vorige instructeur hier ook al aan werkte.

Hoe ontstaat frustratie

Frustratie is vaak een gevolg van een probleem waar je de oplossing niet voor weet. Je doet je best, maar je vindt de oplossing maar niet en dan, meestal na 4 keer proberen, komt de frustratie om de hoek.

Recht richten is een utopie…

Ga maar na. Stel je bent rechts. Hoelang zou het duren voordat je met links net zo kunt schrijven als met rechts…??!! En hoeveel zou je daar voor moeten oefenen…??!! Als mens zou je nog kunnen bedenken dat je dat echt graag wilt leren en je ertoe zetten. Je paard train je een paar keer per week ongeveer 45 min. per keer. De rest van de tijd staat hij lekker scheef te zijn…! Recht richten duurt dus lang!

Recht richten onmogelijk?

Nee, geen paniek ;-). Als je weet hoe je je paard kunt helpen en daar goede begeleiding bij hebt, kun je je paard als snel recht richten, maar hij zal altijd een voorkeur houden. Door je te realiseren dat het niet eenvoudig zou zijn om met links te schrijven en dat je paard een voorkeur heeft, net als jij, krijg je begrip voor de situatie en verdwijnt de frustratie. Er komt compassie voor terug en dan kun je samenwerken!

Angst

Zo gaat het ook met een paard dat soms angstig is. Wordt je boos, of dwing je hem er naartoe te gaan, dan bewijs je je paard dat je niet te vertrouwen bent en wordt hij dus alleen maar angstiger. Snap je hoe de wereld er voor een paard uitziet en geef je hem de ruimte om te schrikken als hij dat nodig heeft, dan zal hij jou meer vertrouwen en dapperder worden. Paarden zijn gelukkig ook nieuwsgierig van aard, dus als ze de ruimte krijgen komt er vanzelf een moment dat ze gaan onderzoeken.

De foto’s van Jeannet en Twirre zijn van twee jaar geleden


Wat er na de eerste les veranderde voor Jeannet en Twirre:

Ik heb er inderdaad nog nooit bij stil gestaan dat Twirre weleens nooit helemaal recht zou kunnen worden. Dus daar heb ik wel even goed bij stil gestaan, en heb er nu meer begrip voor. Uiteindelijk heeft dat ook wel weer zijn vruchten afgeworpen. De frustratie daarover is weg en dat maakt het voor ons beide veel gemakkelijker.

De afgelopen weken hebben we leuk getraind!

En Twirre haar zelfvertrouwen neemt toe. Ik accepteer dat ze bangig kan zijn, opmerkelijk is dat ze nu veel minder bang is. Ha ha ha, Ik had je verteld dat ze zo langs de trailer liep (voorheen was ze erg bang van de trailer). Nou vorige week was echt grappig. Ik had haar in de spoelplaats klaar gemaakt om te gaan rijden en zou naar de bak lopen, maar Twirre liep rechtdoor naar de trailer die Marten aan het schoonmaken was en ging er mooi naar staan kijken, ik moest zo lachen.

Ze neemt mij gewoon nu mee om te dingen te bekijken!

Dus al met al erg leuk.”

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *