In de krul
In de krul, er is al heel wat over geschreven. Als je je verdiept in de anatomie, de biomechanica en de psyche van het paard, zul je de conclusie trekken dat het beter is om hem uit de krul te halen, maar hoe doe je dat…?

Twee keer uit de krul
Ik zal hier twee manieren beschrijven die meestal goed en makkelijk werken:

  1. tempo er uit
  2. handen omhoog

Tempo er uit
Als je het tempo er uit haalt komt er een moment dat het hoofd omhoog komt. Misschien moet je je paard vragen helemaal stil te gaan staan, je geeft een wat langere teugel en wacht. Zodra je paard zijn hoofd omhoog doet vraag je hem voorwaarts. Let er op dat er ruimte blijft op de teugel, zodat hij zijn hals langer kan maken en hij daar op zoek kan gaan naar het contact met je hand. Het kan zijn dat je in het begin na 5 passen alweer het tempo er uit moet halen, voordat het hoofd weer omhoog komt en je je paard weer voorwaarts kunt vragen. Hou vol, het komt goed! Het is een kwestie van je paard leren zijn horizontale balans te vinden. Als hij eenmaal door heeft dat hij zo makkelijker kan bewegen, zal hij steeds vaker uit de krul komen. Natuurlijk vraagt deze nieuwe manier van lopen andere spieren om aan het werk te gaan en dat vraagt dan weer om een inspanning die hij niet gewend is en die hij wellicht als moeilijk ervaart. Dus kort werken en veel belonen, zodat je paard snapt waar je heen wilt.

Handen omhoog
Deze oefening vraagt om snel handelen. Breng je handen omhoog, richting de oren van je paard. Inderdaad het ziet er niet uit, maar het is maar voor even om te helpen ;-). Het bit komt nu in de mondhoek van het paard, dat voelt prettiger aan. Vraag met korte beweginkjes omhoog of je paard zijn hoofd op wil tillen. Zodra hij dit doet zorg je dat de teugel doorhangt en geef je been, of een klein tikje met de zweep om zijn aandacht te verleggen naar zijn achterbenen. Nu is er ruimte om zijn hals te verlengen naar voren. Is het achterbeen actief genoeg, dan zal je paard contact maken met je hand. Ook bij deze manier van werken zal hij waarschijnlijk de nieuwe houding maar kort kunnen volhouden. Vindt je paard meer balans vanuit een dragend achterbeen, dan zal hij steeds makkelijker uit de krul komen. Ook hier geldt dat zijn spieren en zijn geest moeten wennen aan de andere houding, dus kort werken en veel belonen. Eerst leren dan trainen!

Proefles
Kom je er niet uit, of ben je benieuwd naar een vrijblijvende proefles?
Ja ik ben benieuwd en volg graag een proefles bij mij op stal!”
Hier vind je de locaties waar ik nu kom:
Agenda en lesroutes door Nederland
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *