(bij de foto: de teugels mogen korter, hand meer vooruit. Wordt aan gewerkt. Je weet, het heeft tijd nodig om oude gewoontes om te zetten naar nieuwe… Veel respect voor de leerling waarvan ik de foto mag gebruiken)

Er zijn drie bewegingsrichtingen in het paard: verticaal, horizontaal en rotatie. Zoals de meeste van jullie wel weten zijn paarden scheef, net als mensen hebben ze een voorkeur voor rechts of links. In deze blog gaat het vooral over de verticale balans. Aan ons de eer om onszelf (!) en de paarden gelijkzijdiger te maken. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat het paard:

  • pijnvrij is
  • het zadel goed ligt
  • het gebit in orde is
  • de hoeven goed bekapt zijn

en wij:

  • pijnvrij zijn
  • comfortabel kunnen zitten op het zadel
  • houding en zit in orde is
  • met veel gevoel kunnen rijden

 

Dan is het mogelijk voor beide om gelijkzijdig te bewegen

De praktijk

Deze leerling weet al het nodige van de scheefheden van een paard en de mogelijkheden om dit op te lossen. Als ik kom voor de les en mij afstem op het paard laat hij mij voelen dat het fijn zou zijn als ik hier nog meer in detail op inga. Het paard is links gebogen en valt op de rechter schouder. We werken aan het plaatsen van de schouders voor de achterhand. Om dit gevoel voor de leerling groter te maken en om het paard te leren dat hij de andere kant op kan bewegen dan hij is gewend doen we de oefening hoofd naar rechts, schouder naar links op een kleine volte. Het gewicht van de ruiter is gericht op links. Het paard zet zijn rechter voorbeen voorlangs het linker voorbeen. Na een paar keer oefenen de ene kant op en de andere kant, voelt de leerling steeds duidelijker waar het makkelijk en moeilijk is voor hen beide en wat er voor nodig is om de oefening voor elkaar te krijgen. (Deze oefening mag je alleen doen met een paard dat daar fysiek toe in staat is!) “Het voelt net alsof ik te veel naar links zit.” zegt de leerling nu ze recht zit… Rij je al langer op een scheef paard dan ben je daar inmiddels zo aan gewend dat scheef recht voelt en dus recht scheef…

Wijken

Nu het gevoel van het verplaatsen van de schouder duidelijker is, gaan we wijken. Bij het wijken naar rechts wil het paard op de schouder vallen naar de lange zijde. Door steeds 1 pas te wijken en dan de rechter schouder weer voor de achterhand te zetten, krijgt de leerling meer controle en het paard meer balans. Het wijken naar links gaat mooi in één vloeiende beweging, nu de leerling weet welke hulpen ze kan geven en waar haar gewicht moet zijn. Het wijken naar beide zijden gaat steeds gelijkmatiger.

Het verbeteren van de galop

In de vorige lessen maakte het paard zich veel te rond en maakte hij een rare huppel bij het aanspringen in galop. Ik vermoed dat het komt vanuit onbalans. Hij blokkeert zichzelf als het ware en heeft die huppel nodig om toch weg te komen. We hebben er in de vorige lessen al naar gekeken of meer ruimte aan de voorkant en hals meer horizontaal met de neus op de loodlijn is wat hij nodig heeft, maar het kon nog mooier. Ik heb het gevoel dat de oefening van vandaag daarbij goed aansluit en precies dat brengt wat nodig is om goed aan te kunnen springen. In de bocht zoekt de leerling het gevoel van de oefening schouder verplaatsen naar buiten, eigen gewicht op buiten en dan de galophulp. Nu zit het paard niets meer in de weg. Hij springt mooi vloeiend aan in galop.

Wil je ook graag goede begeleiding bij het trainen van je paard, bij jou op stal? Stuur gerust een bericht: florien@sincerita.nl

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *